Mededelingen

Many people in the audience at De Doelen were struck, yesterday, by the amazing interaction among the musicians of the Pianokwartet Corneille. Here is an interesting clip of an interview given by violinist Noé Inui and pianist Vassilis Varvaresos about how they interacted when they first met, the ‘Tsunami Violin’, and playing for Obama at the White House.

Op zondag 4 november om 14.00 uur start de serie Het Strijkkwartet, samengesteld en gepresenteerd door musicoloog en componist Leo Samama.

Begin 2018 verscheen bij Amsterdam University Press het, door pers en publiek lovend ontvangen, boek Het Strijkkwartet van Leo Samama. De componist en musicoloog Samama beschrijft daarin de ontwikkeling van het strijkkwartet van de oudste bronnen tot in onze tijd en beschrijft de belangrijkste composities die ervoor geschreven zijn. Het boek wordt nu opgevolgd door een serie radioprogramma’s samengesteld en gepresenteerd door Samama zelf.

Over de serie
De serie geeft min of meer een chronologisch overzicht over het strijkkwartet. Daarbij volgt Samama de hoofdstukken uit zijn gelijknamige boek Het Strijkkwartet. Waar in het boek veel tekst staat en enkele muziekvoorbeelden, zijn de programma’s gevuld met veel muziek (minstens 50 minuten per programma) en minder gesproken woord. De verwachting is dat er 52 afleveringen, en misschien zelfs meer, gemaakt worden.

Samama: “Het strijkkwartet is voor velen een bijzonder en fascinerend fenomeen. Vier strijkers, twee violen, een altviool en een cello, die als een symbiose samen spelen. Of zoals Goethe in het begin van de negentiende eeuw opmerkte: “men hoort vier intelligente mensen die zich met elkaar onderhouden”. In zijn tijd waren dat overwegend vier heren, veelal zelfs vier heren uit de adellijke stand of de hogere burgerij. Men kwam geregeld bij elkaar om muziek te maken, wat te drinken en te eten en tevens voor een goed gesprek. De muziek die gespeeld werd, was bijna altijd nieuw en onbekend, en de inkt nog nat.”

Over Leo Samama
Leo Samama is componist, schrijver en was directeur van het Nederlands Kamerkoor. Na zijn studie muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, doceerde hij o.a. aan de Conservatoria van Utrecht en Den Haag. Hij heeft tal van composities op zijn naam staan, waaronder de Treurmuziek (opus 65), die bij de herdenking van Prins Claus in 2002 in de Ridderzaal werd uitgevoerd. (Meer informatie over Leo Samama op wikipedia.)

Uitzendingen
De uitzendingen staan wekelijks gepland op zondagmiddag van 14.00-15.00 uur en zijn later nog te beluisteren via de website van de Concertzender

Met het International Viola Congress 2018 komen behoorlijk wat altviool-grootheden naar de havenstad. De heuse ‘altviooltop’ van de wereld bevindt zich in november op een klein oppervlakte. Wie precies? Denk aan namen als Lawrence Power, Nobuko Imai en Kim Kashkashian. Maar de lijst is langer; ook Atar Arad en Timothy Ridout zullen aanwezig zijn. Deze vijf zijn als ‘Featured Artists’ te beluisteren (en te bewonderen) in de Doelen.
Tijdens het congres zijn er bijna honderd (!) verschillende evenementen gepland: concerten, lezingen, workshops en masterclasses.

klik hier voor meer informatie

Pianokwintet ‘De Formule’ heeft gisterenavond de Grote Kamermuziekprijs 2018 gewonnen.

Het niveau van alle vier ensembles in de finale was zeer hoog, maar de winnaar werd door de jury als eerste aangewezen voor hun professionele spel, programmakeuze en originele presentatie. De Publieksprijs ging ook naar De Formule.

U kunt de winnaars zondag 13 mei 2018 om 16:00 horen in het Radio West Concert in de Nieuwe Kerk in Den Haag.
Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium – Royal Conservatoire .
Klik hier voor meer informatie.