16 januari 2024: Calefax Reed Quintet

Concertgebouw de Doelen, Jurriaanse Zaal
dinsdag 16 januari 2024, 20.15 uur
19.15 uur: voorprogramma door het Echo Saxofoonkwartet


Calefax Reed Quintet

Oliver Boekhoorn (hobo)
Bart de Kater (klarinet)
Raaf Hekkema (saxofoon)
Jelte Althuis (basklarinet)
Alban Wesly (fagot)


Van Gogh’s Way to Go

César Franck (1822-1890): Psyché, nr. 1
Deel I: ‘Psyche enlevée par les zephyrs’
Deel II: ‘Le sommeil de Psyché’
arr. Oliver Boekhoorn

Tibor Harsányi (1898-1954): La Semaine
Deel I: ‘Pour Lundi’
Arr. Oliver Boekhoorn

Tibor Harsányi (1898-1954): Cinq Études Rythmiques
Nr. 3 ‘Allegro giocoso’

Tibor Harsányi (1898-1954): Baby-Dancing
Deel I: ‘Fox-Trot’
Deel II: ‘Tango’

Guus Janssen (1951): Zeeweg (selectie)

Hector Berlioz (1803-1869): Symphonie Fantastique, opus 14
Deel V: ‘Songe d’une nuit du sabbat’
arr. Jelte Althuis

Richard Wagner (1803-1869): Ouverture Tannhäuser
arr. Jelte Althuis

Carl-Maria von Weber (1786-1826): Ouverture Der Freischütz
arr. Jelte Althuis

Robert Schumann (1810-1826): Kinderszenen, opus 15
Nr. 8, ‘Am Kamin’/ nr. 9 ‘Ritter vom Steckenpferd’/ nr. 10 ‘Fast zu ernst’
arr. Oliver Boekhoorn

Henri Chatau (1843-1933): Frou-Frou
arr. Oliver Boekhoorn

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Sonate nr. 14, opus 27
Nr. 2 ‘Mondschein’, Deel III: ‘Presto Agitato’
arr. Jelte Althuis

Claude Debussy (1862-1918): Estampes
Deel I: ‘Pagodes’
arr. Raaf Hekkema

Claude Debussy (1862-1918): Petite Suite
Deel I: ‘En bateau’
arr. Raaf Hekkema

Erik Satie (1866-1925): Petite Ouverture à danser
arr. Oliver Boekhoorn

Georges Bizet (1838-1875): L’Arlésienne Suite, nr. 2
Deel IV: ‘Farandole’ / traditional Farandole
arr. Oliver Boekhoorn

Raaf Hekkema (1968): Delirium

Gabriel Fauré (1845-1924): Dolly Suite
Deel V: ‘Tendresse’
arr. Jelte Althuis

Robert Schumann (1810-1856): Waldszenen, opus 82
Nr. 4 ‘Verrufene Stelle’ / nr. 9 ‘Abschied’
arr. Raaf Hekkema


Van Gogh’s Way to Go

Voordat hij zijn leven aan de schilderkunst wijdde, had Vincent van Gogh vele beroepen. Pas op 27-jarige leeftijd vond hij zijn roeping. In Van Gogh’s Way to Go volgen we Vincent op het pad waar zijn passie voor kunst hem bracht, zonder rekening te houden met conventies. Calefax brengt Van Gogh muzikaal en theatraal tot leven. We zoomen in op de kleinste details van zijn kunst en reizen mee met Vincent aan de hand van citaten van hemzelf of zijn dierbaren. Via muziek gaan we op zoek naar de onderliggende emoties in zijn schilderijen, waaronder stukken die Vincent zelf heeft beluisterd of die tijdens zijn leven zijn geschreven.


Calefax Reed Quintet

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan vijfendertig jaar houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden.

“Calefax – five extremely gifted Dutch gents who almost made the reed quintet seem the best musical format on the planet.”
– The Times –

Het repertoire van Calefax bestaat uit arrangementen (door hen zelf gemaakt) en nieuwe composities (in opdracht geschreven). Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door hen zelf bewerkt voor de bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Componisten uit de hele wereld schrijven speciaal voor hen. Dankzij de talloze reizen en samenwerkingen met andere musici staat Calefax daarbij open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie.

De pioniersrol van de groep wordt ondersteund doordat Calefax onder de naam Calefax Edition bladmuziek uitgeeft van zijn arrangementen. Mede daardoor zijn vele rietkwintetten ontstaan in navolging van Calefax; van Argentinië tot Nieuw-Zeeland en van de Verenigde Staten tot Europa. Met masterclasses en workshops aan conservatoria en universiteiten draagt Calefax zijn specifieke werkwijze en muzikale ervaring over op nieuwe generaties.

De rol van inspirerend laboratorium vervult Calefax ook bij het jaarlijkse PAN-festival. Dit muziekfeest staat garant voor een bonte verzameling muzikale avonturen (met de Calefax-musici afwisselend als gastheer en uitvoerende), verrassende uitstapjes naar andere kunstdisciplines en een compositiewedstrijd.

Samenwerkingen
Calefax werkt veelvuldig samen met collega-musici en kunstenaars uit andere disciplines. Daarbij zoekt Calefax steevast naar verrassend repertoire en vernieuwende presentaties.

Calefax speelde onder andere samen met pianisten Jean-Yves Thibaudet, Ivo Janssen en Michiel Braam, violisten Liza Ferschtman en Claude Chalhoub, cellist Matthew Barley, harpist Remy van Kesteren, zangeressen Lenneke Ruiten, Christianne Stotijn, Helena Rasker, Nora Fischer, Cora Burggraaf en Denise Jannah, zanger Mohammad Motamedi, trombonist Christian Lindberg, Tony Overwater Trio, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Cappella Amsterdam, Silbersee, Danelkwartet, Nederlands Kamerkoor, trompettist Eric Vloeimans, klarinettist Kinan Azmeh, choreografen Boukje Schweigman en Sanne van der Put en videokunstenaars Jaap Drupsteen en Wouter van Reek. Ook was Calefax te horen op de soundtrack van de film De nieuwe wildernis (2013).

CD’s
Voor het gerenommeerde label PENTATONE, het Duitse platenlabel MDG én op het eigen label RIOJA Records heeft Calefax inmiddels 21 cd’s uitgebracht. Deze zijn zonder uitzondering door de (inter)nationale pers met gejuich ontvangen.

Op An American Rhapsody (2023) belicht Calefax de caleidoscopische diversiteit van de Amerikaanse muziek uit de afgelopen eeuw. Dit is het eerste album met klarinettist Bart de Kater, die in 2021 toetrad tot het ensemble, en het werd beloond met vijf sterren in het NRC:
“De schoonheid en fascinatie van de Calefax-bewerkingen zit hem erin dat ze zo eigen zijn, […] niet het getrouw vertalen en navolgen van het origineel, maar iets toevoegen, en je in bekende muziek nieuwe smaken laten proeven en ontdekken. En dat kan dit vijftal.”
– NRC, Joost Galema –

In 2020 verscheen het album Bach’s Musical Offerings, een collectie van muzikale geschenken van Johann Sebatian Bach, bewerkt door saxofonist Raaf Hekkema voor rietkwintet uitgebreid met een althobo en lupofoon, bespeeld door Arthur Klaassens.

“De muziek klinkt alsof ze wordt gespeeld op een orgeltje waar Bach alleen maar van had kunnen dromen.”
– Het Parool, Erik Voermans –

In 2019 verscheen het album Dido & Aeneazz, een geheel eigen, swingende bewerking van Purcells barokopera Dido & Aeneas voor Calefax met trompettist Eric Vloeimans, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Jasper van Hulten. Op het album Hidden Gems (2018) verzamelde Calefax muzikale pareltjes uit zijn bladmuziekarchieven. Calefax’ cd Romantic Kaleidoscope verscheen in oktober 2015, verpakt in het jubileumboek Calefax en de Caleidoscoop geschreven door documentairemaker Lex Bohlmeijer en uitgegeven bij Cossee. Op de cd The Roaring Twenties (2014)is Mezzosopraan Cora Burggraaf te horen; en op On the Spot (2014) neemt trompettist Eric Vloeimans Calefax mee in de wereld van jazz en improvisatie.

Alsof er geen grenzen tussen oude en nieuwe muziek bestaan, alsof er geen discografische vakjes zijn waardoor jazz en klassiek gescheiden worden, alsof etnische muziekinvloeden er eindelijk, eindelijk gewoon bij horen, speelt het blaaskwintet met Vloeimans een daverende cd vol.– Luister, Paul Janssen –

Voor de bejubelde opname van de Goldberg Variaties uit 2013 ontving Calefax vijf sterren in de Telegraaf en De Volkskrant.
“Niet te geloven’ … ’ Vrijwel alles wat Calefax onder handen neemt, verandert in goud.”
– De Telegraaf, Thiemo Wind –

Prijzen Calefax
Calefax won diverse grote Nederlandse muziekprijzen, waaronder de Philip Morris Kunstprijs in 1997, de Kersjes van de Groenekan Prijs in 2001 en de VSCD-prijs Klassieke Muziek in 2005. In 2012 werd Calefax bekroond met de Duitse Junge Ohren Preis voor de muzikale familievoorstelling De Muziekfabriek, een co-productie met Oorkaan.

Reizen
Concertreizen bracht Calefax in vrijwel alle landen in Europa, maar ook onder andere in Rusland, China, India, Turkije, Japan, Zuid-Afrika, Brazilië en de VS op toppodia zoals Wigmore Hall (Londen), Oriental Arts Centre (Shanghai) en Lincoln Center (NYC). In januari 2013 had Calefax de eer om Koningin Beatrix te begeleiden op haar laatste twee staatsbezoeken, aan Brunei en Singapore.

Van Gogh’s Way to Go is een project van het Calefax Reed Quintet in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en het Van Gogh Museum.

Artistieke leiding & arrangementen & musici/ performers: Calefax rietkwintet
Concept, regie, video-ontwerp: Annechien Koerselman
Technische uitwerking video-ontwerp: Daan Hazendonk
Kostuumontwerp: Anne Ammerlaan
Producent: Calefax rietkwintet
Samenwerkingspartners: Van Gogh Museum & Muziekgebouw aan ’t IJ

Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Amsterdam Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kindercultuurfonds en het Emmelot Vis Fonds.


voorprogramma om 19:30

Echo Saxofoonkwartet
Alexander Mues
Jem Bartlett
Sean Thompson
Martina Madini


Antonin Dvorak (1841-1904): Strijkkwartet No. 12 in F groot “The American Quartet”
I. Allegro ma non troppo

Jennifer Watson (1985): Tinged

Jacob Ter Veldhuis (1951): Body Of Your Dreams

Het Echo Saxofoonkwartet, een opkomend ensemble van Codarts studenten, blaast met aanstekelijk enthousiasme klassieke saxofoonmuziek nieuw leven in. Klaar voor hun debuut in het voorconcert van het Calefax Reed Quintet, laten ze zich inspireren door gerenommeerde ensembles als het Syrène en het Berlage Saxophone Quartet. Ze streven frisse interpretaties na, waarbij ze de energie van composities weerspiegelen en tegelijkertijd hun eigen innovatieve pad uitstippelen.

Met een passie voor de veelzijdigheid van de saxofoon weten ze hun publiek te boeien en laten hun indruk achter in het muzikale landschap.


Volgend concert: dinsdag 26 maart 2024
Quatuor Modigliani speelt Schubert, Mendelssohn en Puccini